+381 21 300 3682; +381 63 643 920 Futoška 22, NOVI SAD

Bolesti Zuba - Karijes

Karijes je jedno od naraširenijih oboljenja kod ljudskog roda. Karijes nastaje demineralizacijom gledji pod uticajem bakterija koje se hrane ostacima hrane koja se zadržava u ustima. Najpogodniji medijum za razmnožavanje bakterija u ustima su ugljeni hidrati i šećeri. Usled raspadanja hrane u ustima dolazi do snižavanja Ph vrednosti u ustima tj. u ustima preovladava kisela sredina. Kiseline iz usta demineralizuju zubnu gledj i tada se otvara put bakterijama koje počinju da se hrane organskom komponentom zuba sve dok ne dodje do odumiranja zubne pulpe a tada se proces nastavlja u koštanim strukturama iznad zuba. Proces se završava potpunim propadanjem zubne supstance. U kosti iznad zuba se stvara granulom ili cista ako je proces hroničnog toka a na kraju neminovno dolazi do oticanja, i vadjena zuba. Zbog svega ovoga je vrlo važno da se karijes otkloni u početnoj fazi kada se uz relativno malu intervenciju stavi plomba i proces se zaustavlja. Ukoliko dodje do oštećenje zubne pulpe ('živca') dolazi do akutnog zapaljenjnskog procesa ( pulpita) koji je praćen jakim bolovima i u ovoj fazi zub se još uvek može spasiti vadjenjem zubne pulpe i lečenjem zuba tj. opturacijom zubnog kanala. Ukoliko je proces hroničnog toka do bolova ili neće uopšte doći ili će bolovi biti niskog intenziteta i većina pacijenata se tada ne javlja kod stomatologa. Tada proces napreduje zubna pulpa odumire i proces se nastavlja u koštanim strukturama iznad zuba dolazi do nastanka granuloma ili ciste što je odbrambeni odgovor organizma na prisutne bakterije tj. infekciju. U retkim slučajevima u ovoj fazi može doći do izlečenja konzervativnim metodama a mnogo češće je neophodna hirurška intervencija tj. hirurško uklanjanje procesa koji je iznad zuba. Često proces toliko napreduje da se koštane i zubne strukture toliko razore da se ni jednom metodom ne može zub spasiti i tada je neminovno vadjenje zuba.

Koliko je bitno da stomatolog zna svoj posao toliko je bitno i da se koriste savremeni materijali u lečenju zubnih oboljenja i da se prati razvoj materijala koji se koriste za lečenje. Takodje je bitno da se ispoštuju sve procedure u radu sa savremenim materijalima. Trend današnjice je da se AMALGAMI ( ' sive plombe ' ) polako napuštaju i da se umesto njih koriste kompozitni materijali ( ' bele plombe ' ) . Danas na tržištu postoji veliki broj kompozitnih materijala kvalitetnih i manje kvalitetnih. Proizvodi eminentnih proizvodjača uglavnom zadovoljavaju sve zahteve koji se od plombe očekuju tj. da plomba može da podnese opterećenja koja trpi u ustima tokom dužeg vremenskog perioda i da zadovoljava estetske kriterijume i da tokom dužeg vremenskog perioda ne promeni boju. U stomatološkoj ordinaciji Dentalium se koriste materijali za plombe eminentnih američkih proizvodjača KERR i DENTSPLY koje imaju sve osobine koje se danas od jedne plombe očekuju. Čvrstinu , dugotrajnost, postojanost boja ...

 

Možemo da zaključimo da je jedan od najbitnijih faktora u lečenju karijesa vreme javljanja pacijenta kod stomatologa. Karijes u početnoj fazi je lako sanirati i zaustaviti i zbog toga je neophodno da se pacijent javlja svom stomatologu na preglede jednom u 6 meseci.


Dr Darko Bujas
Stomatolog
Stomatološka ordinacija ' Dentalium '

U ordinaciji "Dentalium" koristi se najsavremeniji i najkvalitetniji stomatološki materijal