+381 21 300 3682; +381 63 643 920 Futoška 22, NOVI SAD

FASETE-VENEERSU eri holivudskih filmova nije bilo moguće ne primetiti kako je majka priroda bila blagonaklona prema glumcima i podarila im prelepi osmeh. Nihovi zubi su jednaki, simetrični, snežno beli, gotovo idealni. Možda će se neko iznenaditi ali sa ovim čudom prirode, priroda nema ama baš nikakve veze. Može se reći da su ovo čudo stvorili majstori stomatološke protetike koji su svojim intervencijama otklonili upravo greške te iste prirode i od prosečnog osmeha napravili holivudski osmeh.

Znamo da u svetu moderne komunikacije prvi utisak može biti od presudne važnosti. Kako moderan svet karakteriše stalna dinamičnost prisiljeni smo da brzo procenjujemo ljude. U toj proceni značajan deo ima i utisak koji ostavljaju lepi i zdravi zubi. Na kraju krajeva svako od nas je bar jednom bio „kupljen“ lepim osmehom.

Ovu metamorfozu najvećim delom dugujemo veoma tankim ljuspicama koje se još nazivaju fasete ili veniri. Fasete ili veniri su ljuspice tanje od debljine nokta koje se specijalnim cementima lepe na prednju stranu zuba i time kao maska prekriva sve nedostatke samog zuba bili oni urođeni ili stečeni. Same ljuspice su veoma tanke ali kada se zalepe na zub one postaju jako izdržljive. Fasete savršeno imitiraju prirodan izgled zuba a mogu da menjaju izgled, boju i položaj zuba, ukratko rečeno stvaraju vidljivo kozmetičko poboljšanje izgleda zuba. Za razliku od prirodnih zuba, fasete su otporne na bojenje od kafe, čaja i duvanskog dima.

Nanošenje faseta ili fasetiranje se smatra minimalno invazivnom metodom . Treba napomenuti da fasete postoje isključivo iz estetskih razloga. Kao što mnogi stomatolozi prave analogiju fasete su za zube isto što i lažni nokti za ruke, stvorene su i razvijane prvenstveno u kozmetičke svrhe a cilj im je postizanje lepšeg izgleda zuba.

Moderna porcelanska faseta je razvijena 80-tih godina prošlog veka i do današnjih dana se smatra kao najefikasnijom metodom za transformaciju izgleda postojećih zuba bez većih stomatoloških tretmana. Jeftini, a pre svega kvalitetni materijali od kojih se prave fasete omogućio je da njihova primena postane masovna i dostupna, ne samo holivudskim glumcima već i svim gledaocima holivudskih filmova. Na kraju stomatolozi su u pravu kada kažu da uz pomoć faseta otkrivaju skrivene osmehe.

VRSTE FASETA

Kompozitne – direktne fasete
– izrađuju se tokom jedne posete stomatologu
– zahtevaju pripremno minimalno brušenje
– direktno se nanosi kompozit na prednju stranu zuba
- jeftinije su, ali im je rok trajanja ograničen
ESTETSKI EFEKAT: DOBAR
Veniri – porcelanske fasete
– izrađuju se i postavljaju u dve posete stomatologu
– zahtevaju pripremno brušenje prednje površine zuba
– izrađuju se u laboratoriji
– cementiraju se specijalnim cementom
- dugotrajni su
– ESTETSKI EFEKAT: ODLIČAN

Molimo popunite formu da biste zakazali pregled. Potvrdu ćete dobiti e-mailom. Zakažite termin