+381 21 300 3682; +381 63 643 920 Futoška 22, NOVI SAD

DEČIJA STOMATOLOGIJA

Zdravlje usta i zuba je sastavni deo opšteg zdravlja kod trudnica, beba i dece. Zbog toga je cilj zdravstvenog vaspitanja u stomatologiji da populariše i razvija navike koje će doprineti normalnom rastu i razvoju organa za žvakanje. Zdravlje usta i zuba zavise isključivo od ponašanja i navika pojedinca a ponašanje koje želimo da uspostavimo je:

  • da se higijena usta i zuba obavlja pravilno i svakodnevno
  • ishrana mora da bude raznovrsna siromašna šećerima( bez slatkiša, slatkih i gaziranih napitaka, pogotovo ne pre spavanja)
  • redovan odlazak kod stomatologa!!!

 

Briga za zdravlje zuba budućeg deteta započinje u četvrtom mesecu trudnoće kada treba započeti uzimanje preparata FLUORA( fluorogal Galenika) u količini od 1 mg dnevno da bi se mineralizacija odvijala normalno a gledj bila jača i otpornija na karijes. Fluor ne treba uzimati ukoliko se konzumira voda koja u sebi prirodno sadrži fluor ili se veštački fluoriše. U našoj zemlji se voda ne fluoriše, a samo neke mineralne vode sadrže dovoljnu količinu fluora.

Kada se dete rodi od najranijeg perioda života treba redovno održavati higijenu usne duplje. U početku posle podoja detetu treba očistiti usta gazom namočenom u fiziološki rastvor koja je obmotana oko prsta. Ovime čistimo detetu usta od ostataka mleka, bakterija a samim činom navikavamo dete na ' strano telo' u ustima tako da će dete sa lakoćom prihvatiti kasnije četkicu za zube.

Kada izbiju prvi zubi oni se takodje čiste i trljaju gazom namočenom u fiziološki rastvor. A kad izbije dovoljan broj zuba kupuje se prva četkica za zube koja se u početku koristi bez paste za zube. Zubi se peru najmanje dva puta dnevno ujutro i uveče pre spavanja stim da posle večernjeg pranja zuba ne smemo davati detetu bilo kakve slatke napitke ili hranu da dete ne bi dobilo cirkularni karijes koji je veoma čest u uzrastu od 2. godine života.

Fluor deci treba davati redovno i to već u najranijem uzrastu tj. kad počnu da konzumiraju mešovitu ishranu. Fluor se tada daje deci izmrvljen i to u količini od 0.25mg dnevno do druge godine života pomešan sa voćnom kašicom.

Ne treba ga davati sa mlekom i mlečnim proizvodima jer tada gubi sistemsko dejstvo. Kada se uzima sa mlekom i mlečnim proizvodima dolazi do stvaranja jedinjenja kalcijum-fluorid koji ne može da se resorbuje u crevima. Od druge do sedme godine količina fluora se podiže na 0.5mg od sedme do petnaeste godine 0.75mg a posle petnaeste godine se daje 1mg dnevno. Ovih doza se treba striktno pridridržavati jer veća doza fluora ukoliko se daje duži vremenski period može da izazove oštećenje zubne gledji a i samog zuba(FLUOROZA zuba). Takodje ako se uzme ekstremno velika količina 2g 3g fluora dolazi do akutnog trovanja sa teškim posledicama po zdravlje. Zbog svega ovoga deci koja gutaju pastu za zube ne treba davati preparate fluora dok ne nauče da je ispljunu.

Prva poseta deteta stomatologu treba da bude u drugoj ili trećoj godini i to radi upoznavanja sa stomatologom ,aparatima i instrumentima. Ta poseta treba da bude opuštajuća za dete i pri prvoj poseti dete uz igru treba da izgubi onaj inicijalni strah koji se obično stekne od predhodnih poseta lekaru. Kada izbiju prvi mlečni kutnjaci(molari) dete treba odvesti kod stomatologa da mu se zaliju fisure. Fisure su reljef zuba u kojem se najčešće zadržava hrana i koji se teško dobro očisti četkicom. Zbog toga se fisure zalivaju specijalnim preparatima koji ne dozvoljavaju hrani da se zadržava u reljefu zuba a pored toga otpuštaju fluor tokom dužeg vremenskog perioda i dodatno ojačavaju gledj. Ova procedura je potpuno bezbolna i služi kako za zaštitu zuba tako i za navikavanje deteta na rad u ustima. U šestoj godini izbijaju prvi stalni kutnjaci(molari) ' šestice ' koji takodje treba da se zaliju.

Kao zaključak može da se izvede sledeće da roditelji neće imati problema sa zdravljem usta i zuba svog deteta ukoliko se pridržavaju sledećih pravila:

  • REDOVNA HIGIJENA USTA I ZUBA OD NAJRANIJEG PERIODA ŽIVOTA
  • DAVANJE PREPARATA FLUORA
  • REDOVNA POSETA STOMATOLOGU
  • ZALIVANJE FISURA SVIH MLEČNIH I STALNIH KUTNJAKA(molara) i PREDKUTNJAKA( premolara)

Dr Darko Bujas